Mobilanpassat är viktigt

Mobiltelefonerna utvecklas ständigt, men det sker också en utveckling runt omkring mobiltelefonerna. Vi lever så pass mycket av våra liv i mobilerna nu för tiden att mycket måste anpassas efter dem. Responsiva webbplatser är ett exempel på detta. Förr fanns det bara vanliga datorer, och då anpassade man förstås webbplatserna efter detta. Nu surfar väldigt många på platta eller i mobilen, och har man då inte en sajt som är anpassad för detta – alltså en som är responsiv – så kommer man inte att nå långt.

Du har säkert själv surfat på mobilen och kommit in på någon sida som är helt oläslig eftersom den inte är anpassad för att se på mobilen. Vad gör man då? Jo, man backar tillbaka och söker en annan likvärdig sida som är mer lättillgänglig. Responsiv innebär alltså en webbdesign som tillåter layouten att förändras beroende på vilken skärmstorlek och skärmupplösning besökaren har, och beroende på vilka funktioner som webbläsaren stödjer. Kolumner och bilder anpassas automatiskt. En sajt måste dock inte vara responsiv för att vara anpassad till mobil, men det är alternativet att föredra framför att designa olika versioner av webbplatsen för olika skärmupplösningar.

Ett exempel på en sida som är responsiv som ni kan kolla in är www.carambola.se som för övrigt har ganska mycket bra tillbehör till mobiltelefoner. De har ingen webbshop, men om ni har vägarna förbi Farsta så tycker jag definitivt att ni ska kika in där. Jag är inte direkt någon tillbehörs-nörd, men jag har faktiskt hittat en hel del bra och användbara saker där.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *